Poslední překážka, starý známý soupeř: FC ASTANA

Souboj Celticu s pražskou Slávií se konat nebude. Aspoň tedy ne v play-off Ligy mistrů. Zatímco los v Nyonu přisoudil klubu z Edenu kyperský APOEL, tak na Celtic vyšel soupeř dobře známý z loňské Champions League. Po roce se znovu o účast ve skupinách nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu utká duo Celtic FC – FC Astana, tentokrát nikoliv v třetím předkole, ale přímo v play-off. Skotský mistr začne boje doma, odveta se odehraje v Kazachstánu. Bhoys tak účast mezi evropskou klubovou elitou budou muset vybojovat, trochu paradoxně, hluboko na asijském kontinentu.

V roce 2008 oznámily kluby Almaty Megasport a Alma-Ata, že se spojují a vzniká celek FC Lokomotiv Astana. Daly tak vzniknout nové fotbalové jedničce v Kazachstánu. V krátkém mezidobí vyhrála FC Astana tři mistrovské tituly (v posledních třech letech) a získala i tři pohárové trofeje. V sezóně 2015/16 pak nakoukla do věhlasné Ligy mistrů, kdy ve skupinové fázi hostila na své půdě fotbalové giganty: Atlético Madrid, Benficu Lisabon a Galatasaray Istanbul.

Přitom právě turecký klub je s Astanou svázán spoluprací zahájenou již v roce 2014, ještě o rok déle pak Astana spolupracuje se španělským týmem Real Sociedad San Sebastian.

V loňské sezóně hrála Astana, po vyřazení v play-off Ligy mistrů, základní skupinu Evropské ligy. Skončila čtvrtá, když bodovala pouze doma. APOEL porazila 2:1, s Olympiacosem a Young Boys Bernem uhrála remízové zápasy (1:1 a 0:0). Venku však Astana paběrkovala a v součtu skóre 2:9.

penaltami lemovaný postup

Manažerem týmu je již od roku 2014 Bulhar Stanimir Stojlov, který ve funkci nahradil českého trenéra Miroslava Beránka. A Stojlov tak pamatuje loňský souboj proti Celticu. První zápas se odehrál v Astana Aréně a byl to Logviněnko, který doskočil na rohový kop a hlavou poslal míč do sítě. Důležitou trefu ale obstaral Griffiths, který srovnal na 1:1 po skvělé práci Paddyho Robertse. Ten vybojoval ztracený míč, poslal ho zpět na vápno a Leigh Griffiths trefil přesně.

Ještě větší drama nabídla odveta. V závěru prvního poločasu přišel hloupý faul hostů na Tierneyho a Griffiths s nařízenou penaltou naložil perfektně. Jenže v 62. minutě bylo zle. Gordon vyběhl daleko z brány a hlavičkoval před dotírajícím útočníkem. A Ibraimi nabídnutou šanci přetavil ve vyrovnání, přeloboval Gordona. Když se pak zdálo, že duel dojde do prodloužení a drama na Celtic Parku tak bude mít nadstavbu, tak předvedl výbornou souhru Dembelé s McGregorem a francouzský snajpr byl ve vápně faulován.

Sám Dembelé v nastaveném čase rozjásal vyprodaný Celtic Park.

ANKETA

Zlomí Celtic Astanu a opět vklouzne do skupinové fáze LM?
  • Bude to boj, ale ANO! 73%, 8 hlasů
    8 hlasů 73%
    8 hlasů - 73% ze všech hlasů
  • Jednoznačně! 27%, 3 hlasy
    3 hlasy 27%
    3 hlasy - 27% ze všech hlasů
  • Astanu nedáme 🙁 0%, 0 hlasů
    0 hlasů
    0 hlasů - 0% ze všech hlasů
Celkem hlasů: 11
4.8.2017 - 17.8.2017
Hlasování je ukončeno

 

Začít konverzaci

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.