Startuje Ligový pohár, Celtic vyzve Kilmarnock

Cesta za obhajobou titulu ve skotském Ligovém poháru, tedy v Betfred Cupu, začíná. Celtic přivítá v úterý 8. srpna od 20:45 Kilmarnock FC, který v loňské sezóně neprošel základními skupinami pohárového klání. Přitom naposledy se oba týmy v rámci Ligového poháru střetly v roce 2012, přímo ve finále. A Kilmarnock tehdy slavně vyhrál 1:0, gólem Van Tornhouta z 84. minuty.

Do tehdejšího duelu naskočil za soupeře i obránce Zdeněk Kroča, kterého fanoušci znají hlavně ze zlínského působení. Mužem utkání se stal brankář Killies Cammy Bell, který vychytal několik gólovek Bhoys.

trampoty brendana rodgerse

Letos fanoušci Celticu věří, že bude vše jinak. Svěřenci Brendana Rodgerse pokračují v neporazitelnosti, na úvod ligové soutěže vyřídili Hearts a podobně by, dle papírových předpokladů, měli naložit i s Kilmarnockem. Jenže manažer Celticu musí řešit patálie v defenzívě. V Praze se zranil Boyata, za kterého nakonec naskakoval hlavně Sviatchenko či Ajer. Dánský bek se však, co čert nechtěl, zranit v souboji s Rosenborgem.

Rodgers tak sáhl po náhradní variantě, která se však vyplácí. Nir Bitton se z postu defenzivního středopolaře posunul doprostřed obranné řady a ve dvojici se Šimunovičem to jde izraelskému hráči výborně. A v záloze je pořád ještě Ajer, který také odvedl v zápasech, do kterých nastoupil, výbornou práci.

Druhý poločas proti Hearts přinesl ze strany Celticu toužebnou podívanou. Aktivní pojetí hry s mnoha šancemi a krásné branky, to vše pramenilo ve vítězství 4:1. Skvělou formu potvrdili McGregor a Griffiths, asi doposud nejlepší výkon sezóny předvedl i Sinclair.

vydřený postup killies

Zatímco Celtic, Aberdeen, Rangers a St Johnstone naskočí do Ligového poháru až nyní v rámci 2. kola a startu vyřazovacích bojů, tak Kilmarnock absolvoval již čtyři zápasy ve kvalifikační skupinové fázi. A měl co dělat, aby prošel dál.

Hlavním problémem byla prohra na půdě Ayr United (0:1), ale protože Killies nakonec porazili ve zbývajících zápasech Clyde FC (4:2 doma), Annan Athletic (2:0 venku) a Dumbarton FC (3:0 doma), tak si zajistili postup dodatečným kritériem, jak čtvrtý celek z tabulky týmů na druhých místech. O skóre pátý Peterhead již měl smůlu.

poslední vzájemné zápasy

V loňské sezóně se oba kluby střetly celkem třikrát, v rámci Ladbrokes Premiership. Ve všech případech uspěl Celtic. Drtivou výhru zaznamenal na úvod sezóny 24. září, když zvítězil 6:1 (Dembelé 2, Forrest, Griffiths, Sinclair, Rogic). V jediném utkání hraném na hřišti soupeře uhráli Bhoys těsné vítězství 1:0 zásluhou trefy Armstronga ze závěru první půle. A začátkem dubna se trefili Armstrong, Sinclair a Forrest při výhře 3:1.

Kilmarnock vstoupil do ligové soutěže prohrou se St Johnstone, když na Wotherspoonovu trefu z 10. minuty reagoval Boyd, který srovnal v 59. minutě na 1:1. Tahle branka ale na body Kilmarnocku nestačila. V posledních minutách se trefil O’Halloran.

zbývající zápasy kola

úterý 8. 8. ve 20:45
Falkirk FC – Livingston FC
Hibernian Edinburgh – Ayr United
FC St Johnstone – Partick Thistle

středa 9. 8. ve 20:45
Dundee FC – Dundee United
Hamilton Academical – Aberdeen FC
Rangers FC – Dunfermline Athletic
Ross County – Motherwell FC

Začít konverzaci

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.