Celtic přejel Astanu 5:0 a výrazně nakročil do Ligy mistrů

Celtic má za sebou dost možná nejdůležitější zápas dosavadního průběhu sezóny. V úvodním duelu play-off Ligy mistrů přivítal na svém hřišti Astanu, která přiletěla do Glasgowa až takřka od čínských hranic. Brendan Rodgers vsadil do sestavy na důležitý duel osvědčená jména včetně Toma Rogice, který pak během zápasu byl obzvláště vidět.

Astana je poslední překážkou v cestě za vysněným cílem, tedy skupinovou účastí v Lize mistrů. A nutno dodat, že asijský celek nebyl v úvodním poločase zrovna lehkou záležitostí, Celtic dokonce přestřílel. Na druhou stranu i tak měli domácí více nebezpečných šancí. Tu první měl již zmiňovaný Rogic, ale v malém vápně nedokázal zamířit přesně a z voleje lehce minul pravou tyč branky.

I u druhé šance se ocitl Rogic, po průniku k vápnu předal lehce míč doprava a odtud přišel centr, na který vyskočil Griffiths. Jeho hlavička však minula zase pro změnu druhou tyč branky Astany. Hosté potom o sobě také začali dávat vědět, ale Gordon neměl s jejich pokusy mnoho obtíží. Ještě větší šanci měl Griffiths ve 25. minutě, kdy dostal balón za obranu a šel sám na Mokina. Sudí však chybně posoudili situaci jako ofsajdovou, jak ukázaly opakované záběry, útočník Bhoys vybíhal z linie obranné řady.

Poté ale již přišel první gólový moment. Středem se neohroženě protlačil do vápna Tom Rogic, jen lehce obhodil brankáře Mokina. Míč pak sice mířil mimo, ale v obranném zákroku již byl POSTNIKOV, který lehce špičkou kopačky posunul balón do branky. Celtic tak vedl 1:0 a hosté reagovali zvýšenou aktivitou. Jenže opět se Gordon do mnoha obtíží nedostal.

Jestliže poprvé zaspání obrany Astany ještě zachránili rozhodčí, ve 42. minutě již Sinclair rozhodně v ofsajdové pozici nebyl a pádil tak sám na Mokina. Mířil podobně jako Rogic u první branky, ale tentokrát SCOTT SINCLAIR nepotřeboval teč žádného zadáka, aby míč dopadl za tyč branky – 2:0!

FANTASTICKÁ DRUHÁ PŮLE

Zcela logicky to tedy byla Astana, kdo se v druhé půle musel aktivně tlačit do gólu. Hosté získávali převahu, ale do větších šancí se nedostávali. Domácí tak spíše mrzela přísná žlutá karta pro Tierneyho, který při pokusu získat míč lehce zavadil kopačkou o soupeře.

A v 60. minutě přišla opět chyba obrany Astany, která znovu zaklapla ofsajdovou past naprázdno a Scott Sinclair dostal pas od Griffithse ideálně do běhu. A SCOTT SINCLAIR znovu přesnou ránou propálil Mokina a zvýšil již na 3:0! Během gólové akce došlo k hlavičkovému souboji Rogice s Logviněnkem, kdy se oba hráči střetli hlavami a utržili krvavé zranění. Ještě podivnější pak byl verdikt rozhodčího, který Logviněnkovi, který opouštěl hřiště s ovázanou hlavou, ještě uštědřil žlutou kartu.

V té době již na trávník v Celtic Parku dopadal prudký déšť a místo Rogice již byl na hřišti McGregor. V 65. minutě mohli hosté dostat další úder, ale Griffiths v brejkové situaci napálil míč hodně mimo branku. Samozřejmě při systému branek na hřišti soupeře by případný gól znásobil šance Astany, takže hosté se vrhli znovu do útoku. Nebezpečně se z pravé strany tlačil do koncovky Kabananga, ale odhodlaná defenzíva Celticu nepustila útočníka Astany do přímého zakončení.

Nervy na uzdě pak neudržel Šitov, který zezadu sestřelil Sinclaira a hned vzápětí i Tierneyho, za což viděl žlutou kartu. A v 80. minutě přišel další úder. JAMES FORREST z pravé strany propálil Mokina a Celtic výrazně zabušil na vrata do základní skupiny Ligy mistrů! Co ale hlavně, po zbytek zápasu již Celtic nepustil hosty do náznaku šance. Naopak skotský mistr hýřil aktivitou a svíral Astanu v defenzívě. V bouřlivé atmosféře Celtic Parku se pak na velkém vápně uvolnil LEIGH GRIFFITHS a evidentně již značně odevzdaný brankář Mokin tentokrát ani po ráně neskočil – 5:0!

Jestliže tak loňský souboj obou týmů rozhodla až penalta v nastavení druhého zápasu, letos je, jak se zdá, takřka jasno již po prvním utkání.

Začít konverzaci

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.