Alaškert se blíží… Ale co obrana Celticu?

Již jen týden a půl chybí do úvodního soutěžního zápasu sezóny. V dalekém Jerevanu se Celtic střetne s Alaškertem, mistrem Arménie, v úvodním zápase předkola Ligy mistrů. Ale začíná se rýsovat jeden možná malý, ale možná také velký problém. Totiž jak zalepit obranu týmu? Dedryck Boyata i Mikael Lustig, stabilní pilíře defenzívy, stále sní svůj sen o medaili z mistrovství světa. Kdo zbývá? Moc variant Brendan Rodgers v zásobě nemá. A určitě mu radost nevylepší ani tučná finanční kompenzace…

Belgický i švédský tým prošly základními skupinami mistrovství světa a čeká je osmifinále. Na Boyatu a spol. čeká Japonsko, Lustig a jeho krajané vyzvou Švýcary. Oba soupeři jsou hratelní. A pokud oba celky postoupí, tak je čekají čtvrtfinálové zápasy 6., případně 7. července. Šance na start v Jerevanu je tak v případě Boyaty a Lustiga minimální.

Zisk za nic – téměř 23 milionů korun

Je to přibližně třetina rozpočtu průměrného českého prvoligového fotbalového klubu. Co? Kompenzace za účast hráčů klubu Celticu (Boyata, Lustig, Rogic a Gamboa) na světovém šampionátu. Částka vyplývá z dohody mezi asociací FIFA a „European Club Association“. Každý hráč za den strávený na šampionátu přinese do kasy svého týmu přibližně 8,5 tisíce liber.

Momentálně má Celtic jistotu přínosu nějakých 715 tisíc liber. A Boyata s Lustigem již jistě donesou do šatny dalších 63 000 liber. Pokud by se částka vyšplhala až na 800 000 liber, což z výše uvedených důvodů není nereálné, tak v přepočtu na koruny vyinkasuje Celtic přes 23 milionů korun.

Jenže co s obranou?

To vše vypadá hezky, ale… Brendan Rodgers musí řešit hlavně první souboj v rámci snahy o další účast v Lize mistrů. Alaškert se blíží a manažer klubu musí poskládat obranu tak, aby si z Jerevanu přivezl Celtic domů co nejlepší výsledek. Gamboa sice z mistrovství světa již s Kostarikou vypadl, ale i tak se dá o jeho účasti v utkání spekulovat.

Kdo je tedy ve hře? Rázem začíná být velice důležitým faktem uzdravení německého obránce Marvina Comppera, který v souboji se Steyrem sice působil silně, ale herní absence je na něm znát a času na vyladění formy moc není. V úvahu tak připadá i složení středové dvojice v defenzívě z Jozo Šimunoviče a mladého Kristoffera Ajera, který i přes menší občasné chyby působí v osobních soubojích silně. Jistotu pak bude mít Kieran Tierney, který je již nepostradatelným článkem týmu.

Nakonec právě výše uvedený čtyřlístek by se mohl jevit jako nejpravděpodobnější složení defenzívy, pokud by nebylo trio Gamboa – Lustig – Boyata k dispozici v plném rozsahu. Hendry či Ralston totiž ještě tolik zkušeností nemají. Calvin Miller dostává více prostoru na kraji zálohy, ale i on by mohl být v plánu Rodgerse. A osmnáctiletý Welsh s ještě mladším McInroyem do seniorského fotbalu teprve nakukují.

A pak je tu ještě jeden možný tahák. Moses Odubajo přišel do Celticu na testy, je v Rakousku s týmem, ale do zápasu ještě nenaskočil. Musel by tedy projít zápasovou zkouškou, ideálně v obou duelech zbývajících do jerevanské štace – jak proti Spartě, tak se Shamrock Rovers.

Začít konverzaci

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.