Celtic má druhého medailistu z MS: Dedrycka BOYATU!

Obrovský úspěch vybojoval v Rusku obránce Dedryck Boyata! Zadák Celticu dokázal s belgickou reprezentací vybojovat bronzové medaile, když na šampionátu prohráli „Rudí ďáblové“ pouze jediné utkání. Avšak bohužel to stěžejní, tedy semifinálový zápas s Francií. Boyata odehrál na turnaji všechna tři utkání ve skupině, pro play-off jej v sestavě nahradil Vincent Kompany, obránce Manchesteru City a stejně jako Boyata rodák z bruselské aglomerace Ucclu. Celtic tak může do historických přehledů zapsat druhého svého medailistu ze světového šampionátu. Zatímco Edson Braafheid v roce 2010 získal stříbro jako kmenový hráč Bayernu hostující na Celtic Parku, Boyata je prvním ryze kmenovým medailistou Celticu na největší fotbalové akci světa.

Belgičané byli na turnaji považováni za černého koně. A zatímco Německo, Argentina, Brazílie a další favorité postupně opouštěli Rusko s nepořízenou, tak svěřenci španělského kouče Roberta Martinéze spolehlivě kráčeli turnajem. Prach jim zvlhl až v semifinále, kdy sice bušili na francouzskou defenzívu, ale bez úspěchu.

statistiky Dedrycka Boyaty na MS v Rusku
počet zápasů: 3 (270 minut)
naběhaných kilometrů: 27,3 km
přihrávky: 193 pokusů celkem, 186 úspěšných
střelba: 1 střela (mimo branku)

V utkání o bronz, ve kterém také zůstal Boyata jen na střídačce a přednost dostal o čtyři roky starší a zkušenější Kompany, si však Belgie počkala na své šance. A Anglii nakonec srazila na kolena výhrou 2:0.

Boyata se nyní nachází v pozici nejen světového medailisty, ale obránce, jemuž potenciál předurčuje za čtyři roky nahradit plnohodnotně na pozici hlavního středového obránce belgické reprezentace právě Kompanyho. A potenciál národního týmu vzroste, současná zlatá generace totiž doroste do ideálního věku. Mimochodem, Kompany patří mezi hráče, kteří několikrát veřejně apelovali na přijetí obou glasgowských velkých klubů do anglické Premier League. A Celtic mu pomohl také získat titul MBA, když použil právě skotského mistra a například i Borussii Dortmund pro studii vazeb mezi formou týmu a atmosférou na stadionu. Pozitivní vztah Kompanyho k Bhoys tak je nepopíratelný.

První byl Edson Braafheid

Dedryck Boyata však není prvním hráčem, který jakožto člen týmu Celtic FC vybojoval medaili na fotbalovém mistrovství světa. Tím prvním byl v roce 2010 Edson Braafheid, mimochodem také obránce. Ten s Nizozemci dosáhl na turnaji v Jižní Africe na stříbro. Během celého šampionátu však odehrál jen pár minut, a to v prodloužení finálového utkání proti Španělsku. Nizozemci však prohráli a zůstali kousek pod vrcholem.

Braafheid toho moc neodehrál ani za Hoops. Na Celtic Park zamířil v rámci hostování z Bayernu Mnichov v únoru 2010. Za bavorský klub toho moc neodehrál, a tak sám požádal vedení klubu o uvolnění formou hostování. Důvod byl jediný, Braafheid potřeboval hrát, aby si udržel šanci na nominaci do Jižní Afriky. Za Celtic debutoval v utkání Skotského FA Cupu proti Dunfermline, které Bhoys vyhráli 4:2.

Celtic se snažil zachránit nevydařenou sezónu, ale neuspěl. Klíčové zápasy v lize, včetně toho na Ibrox Parku, prohrál, neuspěl ani v pohárových soutěžích a v sezóně 2009/2010 zůstal bez trofeje. Od té doby naštěstí naposledy. Po sezóně se vrátil Braafheid zpět do Mnichova.

V loňském fotbalovém ročníku již 35letý obránce hrál za záložní tým nizozemského celku FC Utrecht. Aktuálně je tento rodák ze Surinamu, odkud pocházejí i legendy Ruud Gullit či Frank Rijkaard, bez angažmá.

Celtic reprezentovalo na světových šampionátech 40 hráčů

V celé historii největšího fotbalového klání světa se na finálových turnajích představilo 40 hráčů, kteří v dané době byli fotbalisty Celticu. Těmi prvními byli v roce 1954 ve Švýcarsku skotští reprezentanti Bobby Evans, Willie Fernie a Neil Mochan. Zatímco Fernie a Mochan odehráli oba zápasy, Evans zůstal v pozici náhradníka a první start na mistrovství světa zaznamenal o čtyři roky později ve Švédsku. Tam se také objevil i Bobby Collins, který jednou skóroval a stal se prvním hráčem Celticu, který vstřelil branku na finálovém turnaji MS.

Nejvíce zápasů na mistrovství světa v pozici hráče Celticu FC odehrál legendární irský brankář Packie Bonner, který chytal v devíti zápasech. Nejlepším střelcem pak je jiná legenda, a to Henrik Larsson. Ten na šampionátu v Jižní Koreji a Japonsku v roce 2002 vstřelil tři branky. Nejpočetnější zastoupení měl Celtic ve Francii 1998, kdy ve skotském výběru bylo hned osm hráčů Bhoys a v dánské reprezentaci hned dva další.

Celtic vypravuje své fotbalisty na MS již nepřetržitě od roku 1982.

Začít konverzaci

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.