Na Rosenborg bez Dembelého a Šimunoviče

Je to tu! Po vítězství nad Alaškertem čeká na Celtic další výzva při cestě do vytoužené skupinové fáze Ligy mistrů. Tentokrát už půjde o podstatně těžší kalibr než jakým byl arménský mistr. Navíc proti starým známým z Rosenborgu Trondheim bude muset řešit Brendan Rodgers problémy v kádru. Poprvé se mu totiž letos rozpadla osvědčená základní jedenáctka, po červené kartě Šimunoviče zasáhla absence i do ofenzivních řad. Kvůli svalovým zraněním bude minimálně dva týdny chybět francouzský střelec Moussa Dembelé. První duel 2. předkola Ligy mistrů se hraje na Celtic Parku a výkop má 25. července ve 20:45 našeho středoevropského času.

Absence Dembelého mrzí o to víc, že francouzský mládežnický reprezentant zahájil ročník 2018/2019 ve velkém stylu a spolu s krajanem Odsonnem Edouardem se stal postrachem defenzívy všech soupeřů. Navíc zdravotně není zcela v pořádku i Leigh Griffiths, byť o jeho možném účinkování v prvním duelu 2. předkola se v médiích i mezi fanoušky poměrně dost spekuluje.

Sílu vpřed ale dokáží velmi dobře podpořit i podhrotoví hráči. Skvělou formu mají Callum McGregor i James Forrest. Do pohody se dostává i Scott Sinclair a ve hře vpřed tak má Brendan Rodgers ještě nějaké rezervy, ze kterých může čerpat. A třeba se velké premiéry dočká i Michael Johnston, který se skvělými výkony bez kousku respektu prezentoval v přípravě.

Horší je situace v defenzívě. Tam se nabízí při absenci Šimunoviče dvě varianty – buď hrát na čtyři obránce, či na pouze tříčlennou defenzivní řadu. V druhém případě by měli více obranných povinností Scott Brown a Olivier Ntcham, se kterými se počítá na pozici defenzivních záložníků. Rodgersovi chybí kromě Šimunoviče i trio Lustig, Gamboa a Boyata, kteří stále ještě odpočívají po šampionátu v Rusku.

Rosenborg se protrápil s Valurem

Trondheim prošel do 2. předkola po tuhé bitvě s islandským klubem Valur Reykjavík. O postupu norského klubu nakonec rozhodla sporná penalta, kterou v nastaveném čase proměnil Nicklas Bendtner.

I přes postup hned druhý den přišel o místo kouče norského celku legenda tamní kopané a muž, který v klubu strávil spoustu let již jako hráč – Kåre Ingebrigsten. A jméno nového nástupce je zatím v nedohledu. Klub tak nejspíš povede Stig Inge Bjørnebye, sportovní šéf klubu.

Rosenborg taky nebude kompletní. Na Celtic Parku se nepředstaví nigérijský útočník Samuel Adegbenro (dlouhodobě zraněný), také norský reprezentační záložník Anders Kondradsen. Ten se zranil počátkem července. Jinak je Rosenborg kompletní a respekt budí forma Nicklase Bendtnera. Slavný Dán se po letech spíše trápení zdá se opět střelecky našel. Jenže vloni jej defenzíva Celticu ve vzájemných duelech Ligy mistrů vymazala a rozhodně má na to i pro tentokrát.

Sudí, který nešetří kartami

Utkání bude pískat belgický rozhodčí Bart Vertenten, který před pár dny pískal belgický superpohár a již i pár zápasů evropských pohárů. Před dvěma lety pískal duel mládežnické Ligy mistrů mezi Celticem a Manchesterem City (0:4), přímým aktérem tohoto zápasu byl i Kristoffer Ajer. O rok dříve pak i kvalifikaci stejné soutěže. Tehdy mladí Bhoys vyhráli s maďarským týmem Puskás Academy 3:0. Vertenten však podle statistik nešetří kartami, hlavně žlutými. V posledních pěti zápasech rozdal minimálně čtyři.

Začít konverzaci

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.