Začíná boj o play-off Ligy mistrů, Celtic Park hostí slavný AEK

Patří mezi nejslavnější fotbalové kluby v Řecku, avšak v historii vyhrál „pouze“ dvanáct mistrovských titulů. Ten poslední v uplynulé sezóně, po dlouhých 24 letech. Celek z hlavního města Řecka bude usilovat o postup do neslavnější klubové soutěže světa, v cestě mu však stojí momentálně nejsilnější skotský celek. Celtic naopak má snahu získat další skupinovou účast v řadě. A pokud by přešel přes řeckého soupeře, poslední boj by v play-off svedl buď proti švédskému Malmö, či s maďarským Videotonem. První klání 3. předkola vypukne ve středu 8. srpna ve 20:45 v Glasgowě.

AEK Atény = kat skotských klubů

Nebude to poprvé, co se AEK utká v evropských pohárech se skotským celkem. Nicméně všichni fanoušci Celticu věří, že to bude poprvé, co skotský klub AEK Atény v pohárech vyřadí. To se nepovedlo zatím žádnému skotskému celku, nejblíže byl Hibernian v tehdejším Poháru UEFA v sezóně 2001/02. V Řecku sice prohrál 0:2, ale doma dokázal srovnat skóre a vynutit si prodloužení. V něm ale neuspěl a byť vyhrál v utkání 3:2, AEK šel dál.

Hibernian je ale jediným skotským týmem, který AEK v evropských pohárech porazil. V sezóně 1994/95 se v kvalifikačním kole LM střetl AEK s Rangers, po vítězstvích 2:0 doma a hlavně 1:0 venku šli Řeci dál. Následoval zmiňovaný souboj s Hibernian, v sezóně 2006/07 pak AEK, znovu v předkole Ligy mistrů, narazil na Hearts. Po výhrách 3:0 a 2:1 šel AEK hladce dál.

Poslední konfrontace se skotským fotbalem proběhla v sezóně 2010/11, v play-off Evropské ligy. Dundee United tehdy doma prohráli 1:0 a i když v Řecku ukopali remízu 1:1.

Největší klubový úspěch řeckého týmu řídil český kouč

Největším úspěchem řeckého klubu je semifinálová účast v Poháru UEFA 1976/77. AEK postupně vyřadil sovětské Dynamo Moskva, anglický Derby County, jugoslávskou Crvenou Zvezdu Bělehrad, ve čtvrtfinále pak další anglický tým – Queens Park Rangers. Až v semifinále zastavil cestu řeckého klubu Juventus, pozdější vítěz poháru.

Za tímto úspěchem stal výborný československý trenér, podle západních měřítek inovativní manažer František Fadrhonc. Je vysoce pravděpodobné, že jej nepamatujete. Emigroval totiž do Nizozemí, kde postupně koučoval Willem II, Enschede, v letech 1970 až 1974 i nizozemskou reprezentaci. Následně zakotvil v Řecku a slavný trenér, kterého komunisté vymazali ze všech zpráv, zemřel v roce 1981 na Kypru.

Šance konečně srazit řecký tým

Jestliže AEK má se skotskými týmy v rámci evropských soutěží poměrně bohaté a úspěšné zkušenosti, to Celtic naopak. S řeckým týmem se střetl pouze jedinkrát, v sezóně 1974/75 v rámci PMEZ, hned v prvním kole. Nejprve na svém stadionu uhráli Bhoys remízu 1:1, v Řecku však podlehli Olympiakosu Pireus 0:2 a po dvou duelech celé evropské dobrodružství v uvedené sezóně skončilo.

Celtic tak má nyní ideální příležitost přepsat tok dějin a konečně s řeckými celky zúčtovat. Proti aténskému klubu ho však nečeká žádná lehká práce, naopak. Po Alaškertu a Rosenborgu narazí na nejtěžšího soupeře. Bhoys se tentokrát musí vyvarovat inkasované brance na své půdě a naopak v Řecku, v bouřlivé kulise, odehrát zápas aktivněji než v Trondheimu.

Co čekat od AEKu? Těžko říci…

Duel na Celtic Parku bude pro řecký celek prvním soutěžním zápasem v sezóně. Co z toho plyne? Že de facto ani Brendan Rodgers nemusí mít přesnou představu, co vlastně od řeckého mistra čekat. Jasné je pouze to, že manažer AEKu Marinos Ouzonidis nemůže nasadit do hry kapitána Petrose Mantalose. Největší hvězda týmu je zraněná.

Ouzonidis se však soustředí na přípravu celého svého týmu. Nabádá jej ke koncentrovanosti. „Celtic Park je znám po celé Evropě svou atmosférou. Klub vyhrál v posledních letech ve Skotsku vše, je ve formě. Ale jsme připraveni, podobně pekelnou atmosféru máme i doma. Dokážeme se s tím poprat,“ zmínil Ouzonidis. Ten zároveň upozornil, že Celtic není venku zdaleka tak silný jako doma.

AEK zažil slavné roky, ale i pády. Došlo na finanční problémy, sestup. V roce 1999 navíc zemětřesení v Řecku fatálně poškodilo stadion Nikose Goumase, který musel v roce 2003 k zemi. Plánoval se nový stánek, ale zatím je jeho dostavba v nedohlednu. Pro příznivce Celticu je určitě zajímavý pohled na příznivce AEKu. Ti patří k nejbouřlivějším v zemi, společně s příznivci Marseille a Livorna tvoří bratrský trojpakt. Ideologicky spřátelený je pak jádro příznivců řeckého klubu s hamburským klubem St. Pauli. To má zase velmi přátelské vztahy se Celticem.

Brazilci, Portugalci, Argentinci a ti další

AEK Atény je v současnosti pestrou směsí fotbalistů všech národností. Kromě samozřejmě dominantní řecké složky je tým doplněn o tři brazilské hráče, obránce Rodriga Galu a záložníky Pedra Vitora a Alefa, který v týmu hostuje z portugalské Bragy. Na hostování je v klubu také argentinské duo útočníků Lucas Boyé (z Turína) a Ezequiel Ponce (z Říma). Dvojí zastoupení v kádru má i Portugalsko, zásluhou obránce Héldera Lopese a záložníka André Simõese, který by měl po zraněném Mantalosovi převzít kapitánskou pásku.

Brankáři
Vasilis Barkas, Panagiotis Tsintotas, Makis Giannikoglou

Obránci
Michalis Bakakis, Hélder Lopes (Portugalsko), Marios Oikonomou, Vasilis Lampropoulos, Rodrigo Galo (Brazílie), Uroš Čosič (Srbsko), Dmitrij Čigrinskij (Ukrajina), Niklas Hult (Švédsko), Giorgos Giannoutsos

Záložníci
Astrit Ajdarevič (Albánie), André Simões (Portugalsko), Petros Mantalos, Kostas Galanopoulos, Erik Morán (Španělsko), Christos Giousis, Alef (Brazílie), Pedro Vitor (Brazílie)

Útočníci
Christos Albanis, Giorgos Giakoumakis, Marko Livaja, Tasos Bakasetas, Victor Klonaridis (Belgie), Ezequiel Ponce (Argentina), Lucas Boyé (Argentina)

Tipovačka

I k tomuto utkání se samozřejmě váže tipovací soutěž. Formulář naleznete zde, pravidla pak zde.

Začít konverzaci

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.